Γρίπη και αντιγριπικός εμβολιασμός

Η γρίπη είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Προκαλείται από τον ιό της γρίπης.

Η γρίπη μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας ,φτέρνισμα) ή με άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

Ηκλινική εικόνα εκδηλώνεται μετά από επώαση 1-2 ημερώνκαι χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο πυρετό 38-41 βαθμούς, ρίγη ,κακουχία, καταβολή ,πονοκέφαλο, μυικούς πόνους και ξηρό βήχα .Ο βήχας μπορεί να είναι σοβαρός και να διαρκέσει δύο ή περισσότερες εβδομάδες.Ρινική συμφόρηση,καταρροή ,πόνος στο φάρυγγα και δακρύρροια μπορεί να συνυπάρχουν.

Τα συμπτώματαδιαρκούν λίγες ημέρες και τα περισσότερα άτομα αναρρώνουνμέσα σε μία εβδομάδα χωρίς να απαιτηθεί ιατρική φροντίδα.

Όμως ηλικιωμένοι, άτομα με σακχαρώδη διαβήτηκαι χρόνια  καρδιολογικά ,αναπνευστικά,ηπατολογικά,νεφρολογικά,αιματολογικά νοσήματα,  καθώςβρέφη  και μικρά παιδιά, μπορεί να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν επικίνδυνες επιπλοκές.Οι πιο σοβαρές επιπλοκές της γρίπης είναι η ιγμορίτιδα,η ωτίτιδα,η βρογχίτιδα και η πνευμονία.Σπανιότερες επιπλοκές είναι η περικαρδίτιδα ,η μυοκαρδίτιδα,η μυοσίτιδα και το σύνδρομο Reyeπου αφορά άτομα κάτω των 16 ετών και εκδηλώνεται με συμπτώματα από το ήπαρ και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς την ανάγκη ιατρικής παρέμβασης με τη χρησιμοποίηση αντιπυρετικών, αναλγητικών και αποσυμφορητικώνφαρμάκων.Ωστόσο άτομα υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία και θεραπεία με αντι-ιικά φάρμακα,αντιβιοτικά(για τη δευτεροπαθήβακτηριακή λοίμωξη),οξυγονοθεραπεία ή και μηχανικό αερισμό των πνευμόνων.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε συνδυασμό με αυστηρή  τήρηση των κανόνων υγιεινής.Συνιστάται οι ασθενείς να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν και να πλένουν τα χέρια τους τακτικά.

Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο αφορά τόσο τη νόσηση όσο και την ηπιότερη κλινικήεικόνα σε περίπτωση νόσησης. Επίσης συμβάλει στη μείωση εμφάνισης σοβαρώνεπιπλοκών που μπορεί να  οδηγήσουν σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70-90%.Η προστασία που παρέχει εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του ατόμου που εμβολιάζεται καθώς και από την ταύτηση των στελεχών του εμβολίου με αυτά που κυκλοφορούν την ίδια περίοδο στην κοινότητα.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε ομάδες υψηλού κινδύνου:

-άτομα άνω των 65 ετών

-άτομα με χρόνια νοσήματα καρδιαγγειακού, αναπνευστικού,ήπατος, νεφρών

-αιματολογικά νοσήματα

-νευρολογικά νοσήματα

-σακχαρώδη διαβήτη

-μεταμοσχευμένοι

-άτομα σε ανοσοκαταστολή

-έγκυεςβ΄καιγ΄ τριμήνου

-άτομα που φροντίζουν ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα

-άτομα που ανήκουν σε κλειστό πληθυσμό

-άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών

-παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη

-ιατρονοσηλευτικό  προσωπικό. Ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προστατεύει τους  ίδιους, τις οικογένειες τους και τους ευάλωτους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από τον   Οκτώβριο  έως  και το Νοέμβριο ώστε να μεσολαβεί  αρκετός χρόνος για να παραχθεί ικανή ποσότητα αντισωμάτων μέχρι την εμφάνιση γρίπης που στην χώρα μας παρατηρείται γύρω στον Ιανουάριο.

Σε περίπτωση που δε γίνει κατά την περίοδο αυτή  μπορεί να γίνει οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου,όμως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον  δυο εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού για την παραγωγή αντισωμάτων και την αποτελεσματικότερη προστασία κατά της γρίπης.

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές .Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειεςείναι:

-τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, κακουχία ,μυαλγίες αρθραλγίες ,πυρετική κίνηση

-αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί, αλλά πολύ σπάνια είναι σοβαρή.

Το αντιγριπικό εμβόλιο αντενδύκνειται:

-σε άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου.

-σε άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης

-άτομα με ιστορικό συνδρόμου      GuillainBarre

-άτομα με πυρετό θα πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός και μετά να εμβολιαστούν.

-στην εγκυμοσύνη(στο 1ο τρίμηνο)

Από τα παραπάνω γίνεται φανερή η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού και η αναγκαιότητά του ,ιδίως σε ευπαθείς πληθυσμούς.