Κίνδυνοι από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σταθερή παρά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το κατορθώνει μέχρι ενός ορίου(43 βαθμούς C) πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει και εμφανίζονται νοσηρές καταστάσεις.

Ένα τέτοιο φαινόμενο είναι η θερμική εξάντληση ,η οποία εμφανίζεται μετά παρατεταμένη έκθεση του ατόμου σε υψηλές θερμοκρασίες και οφείλεται σε παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, ζάλη ,ίλιγγος, ναυτία ,ανορεξία, κόπωση. Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή κι συνυπάρχει ταχυκαρδία. Η θερμοκρασία του σώματος είναι φυσιολογική.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη μεταφορά του ανθρώπου σε δροσερό περιβάλλον και χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών.

thermoplhksia

Άλλη γνωστή διαταραχή είναι η θερμοπληξία. Η θερμοπληξία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας πάνω από 70% γεγονός που δυσκολεύει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η παρατεταμένη παραμονή κάτω από τον ήλιο ,η έντονη σωματική εργασία, η ανεπαρκής λήψη υγρών, τα άφθονα βαριά γεύματα και η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη δίψα, αδυναμία, καταβολή, κεφαλαλγία, ζάλη, άφθονες εφιδρώσεις, ερυθρότητα του προσώπου, ξηρότητα φάρυγγα και δέρματος, δύσπνοια, ταχυκαρδία ,ενώ ο πυρετός είναι υψηλός μέχρι 42 βαθμούς C.Τελικά επέρχεται απώλεια συνειδήσεως.

Βρέφη, ηλικιωμένοι, αλκοολικοί, παχύσαρκα άτομα και άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην εμφάνιση θερμοπληξίας.

Σε περίπτωση θερμοπληξίας:

-μεταφέρουμε τον ασθενή σε μέρος σκιερό και δροσερό και τον ξαπλώνουμε ανάσκελα.

-αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και τον αερίζουμε με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο διαθέτουμε (πχ βεντάλια ή κάποιο χαρτί)

-βρέχουμε το κεφάλι και το σώμα με κρύο νερό και τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα στο μέτωπο και το κεφάλι

-κάνουμε εντριβές στα άκρα ,χέρια και πόδια, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω. Αν είναι σε θέση να πιει, δίνουμε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού για την αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχασε λόγω της μεγάλης εφίδρωσης

-καλούμε επειγόντως γιατρό ή τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ.

Όσο ξέγνοιαστο και ευχάριστο κι αν είναι το καλοκαίρι, ωστόσο επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους ,μεταξύ των οποίων η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία ,όπως προαναφέρθηκαν. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδίως κατά την περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την πρόληψη των «δυσάρεστων» αυτών εκπλήξεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού:

-το ντύσιμό μας πρέπει να είναι όσο το δυνατό ελαφρύ ,άνετο και ανοιχτόχρωμο

-η χρήση καπέλου είναι πολύ σημαντική όπως και η χρήση σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου που να προστατεύουν από την αντανάκλαση του ηλίου.

-η πολύωρη έκθεση στο ήλιο πρέπει να αποφεύγεται ,ενώ η χρήση αντηλιακών σκευασμάτων είναι επιβεβλημένη. Να προτιμάται η παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη.

-αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας ,ιδίως σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία

-τα γεύματά μας πρέπει να είναι μικρά σε ποσότητα και ελαφρά ,να περιορίζεται η χρήση λιπαρών γευμάτων και να αυξάνεται η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

-η λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων) είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη συνιστάται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να διατηρηθεί το ισοζύγιο υγρών και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό. Προσοχή απαιτείται επίσης στην λήψη οινοπνευματωδών ποτών.

-πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας δημιουργούν αίσθημα φρεσκάδας και ευεξίας .

-ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να συμβουλεύονται το θεράποντα ιατρό τους για πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής ή εφαρμογή ειδικών οδηγιών.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΓΝΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

-τα νεογνά πρέπει να είναι όσο πιο ελαφρά ντυμένα γίνεται ,προτιμότερο είναι μάλιστα τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα

-σε περιόδους ζέστης καλό είναι πέρα από το γάλα να λαμβάνουν και δροσερά ροφήματα, όπως νερό, χαμομήλι, χυμούς.

-τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να τρώνε λιγότερα λίπη και περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

-τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν πολλή ώρα στον ήλιο και να φορούν πάντα καπέλο και αντηλιακό

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού για αυτό απαιτούν μεγάλη προσοχή και φροντίδα.

-αν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησής τους θα πρέπει να βρεθούν κοντά σε θάλασσα ή σε βουνό

-αν διαμένουν σε διαμέρισμα πολυόροφης πολυκατοικίας είναι προτιμότερα τα πιο χαμηλά διαμερίσματα. Το σπίτι ή το δωμάτιο κατά τη διάρκεια της ζεστής ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό αφού έχει δροσιστεί (ανεμιστήρας ,κλιματιστικό) και να μένει ανοιχτό όλη τη νύχτα.

-οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα καλό είναι να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών αλλά να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή φροντίδα τους